Sociale kaart AC de Cirkel
bewegingsagogie amarant

Wat is de visie van de bewegingsagoog binnen Amarant?Driewieler

De visie van de bewegingagoog binnen Amarant is dezelfde visie als deze van Amarant is het algemeen. De dialogische visie van Amarant luidt als volgt:

Centraal in de dialogische visie staat de dialoog; de relatie tot de ander/ik en de ander.

Daarmee wordt bedoeld dat ieder mens leeft in een relatie tot anderen en ook met hen verweven is. Het levensverhaal van een mens ontspint zich rond deze relaties, wordt er door gevormd; gebeurtenissen in het leven van de één hebben gevolgen voor de anderen die met deze persoon in contact staan. Het gedrag van een mens is gebaseerd op de (eerdere) ervaringen van een mens en dient dan ook te worden begrepen in het licht van het levensverhaal van die persoon.

 

Wat is jullie doelstelling?

Het bewust, doelgericht en op deskundige wijze mensen met een beperking kunnen leiden en begeleiden in bewegingssituaties. Het zodanig beïnvloeden en verbeteren van het bewegingsgedrag dat de mogelijkheid en de bereidheid om aan bewegingssituaties deel te nemen wordt bevorderd.

 

Wat voor soort hulp bieden jullie?

De bewegingsagoog gebruikt bewegen op twee manieren: beweging als doel en bewegingsagogie als middel.

Bewegen als doel

Als blijkt dat een cliënt wil gaan bewegen, sporten individueel of in groepsverband dan kunnen dergelijke activiteiten veel plezier en voldoening schenken. Tevens is extra beweging voor mensen met overgewicht aan te raden. Bewegen is dan een doel op zich.

Als u dit op het oog heeft voor uw cliënt kan onze afdeling u wellicht de nodige gegevens verstrekken over sporten binnen een vereniging of oplossingen aandragen waarbij men op een recreatieve manier kan gaan bewegen. Uiteraard kunt u ook zelf contact opnemen met sportverenigingen of de afdeling recreatie.

In het kader van recreatieve benadering bieden wij ook de mogelijkheid om activiteitenbegeleiders of begeleiders van woonvoorzieningen te begeleiden en te trainen zodat zij vervolgens zelfstandig recreatieve bewegingsactiviteiten kunnen aanbieden.

 

Bewegingsagogie als middel

Als de cliënt een ondersteuningsvraag heeft waarbij bewegen gebruikt wordt als middel om het (bewegings) gedrag te veranderen spreken we van Bewegingsagogie als middel.

Denkt u dat bewegingsagogie een middel kan zijn om aan een ondersteuningsvraag van een cliënt tegemoet te komen. Dan doet u er goed aan om een aanvraag formulier voor bewegingsagogie in te vullen.

 

Specifieke mogelijkheden bij het inzetten van bewegen als middel

Sociaal

Door middel van bewegen kan onderstaand sociaal gedrag worden gestimuleerd. Samen sporten/bewegen, om de beurt bewegen, op je beurt wachten, voordoen en nadoen, initiatief nemen, leiden, volgen, jezelf afstemmen op bijvoorbeeld spelregels zoals dit mag wel en dit mag niet etc.

 

Emotioneel

Bewegen kan een middel zijn om emoties te uiten. Door middel van stoeivormen, contactspelen of jezelf zo inspannen tijdens het bewegen dat er een ontlading van stress en spanningen plaatsvindt.

Een belangrijk onderdeel is het verminderen van  angst.

Het vrij bewegen van de cliënt kan tegen worden gehouden door bepaalde angsten. Voorbeelden van angsten:           - onduidelijkheid in dagprogramma

- als gevolg van handicap (m.n. visueel of auditief)

- hoogtes, op- en afstapjes

   - moeilijke bewegingssituaties (o.a. zwemmen)

Daarnaast wordt aandacht besteed aan het vergroten van de eigenwaarde en het creëren van een positiever zelfbeeld; onder andere door succesbeleving en de cliënt inzicht en vertrouwen te geven in het eigen kunnen.

 

Motorisch

De grove en fijne motorische vaardigheden verbeteren.

Beweging doet bovendien een beroep op de coördinatie van meerdere zintuigen: horen, zien en tasten.  De cliënt een beter lichaamsbesef geven.

 

Cognitief

Iedere bewegingsactiviteit heeft een duidelijk begin en  einde, dit vergemakkelijkt het voor de cliënt om zich te focussen op de activiteit. Speciaal voor mensen met autisme is het autiparcours ontwikkeld waarbij met een communicatiestapel nog duidelijker structuur wordt geboden.

 

Met welke doelgroepen komt een bewegingsagoog in aanraking?

De bewegingsagoog verleent zorg (dmv bewegingsagogie) aan alle cliënten (intern op amarant) met een gerichte zorgvraag op het gebied van bewegen (samen met orthopedagoog of persoonlijk begeleider vastgesteld).

 

Wat zijn jullie beperkingen?                                                                                                                              De beperkingen van een bewegingsagoog kan zijn dat de cliënt niet gemotiveerd is voor beweging. Verder kan een beperking zijn dat materialen van bewegingsagogie kapot gaan.