Sociale kaart AC de Cirkel
fysiotherapie amarant

FysiotherapieWat is de visie van de fysiotherapie binnen Amarant?  

Een fysiotherapeut binnen de verstandelijk gehandicaptensector is competent als hij vertrouwd is met de specifieke kennis over de voorkomende stoornissen en tevens de vaardigheden bezit die nodig zijn binnen deze sector. Hij dient een gedrag en houding ten toon te spreiden die nodig zijn voor het werken in deze specifieke werkomgeving.

Totale/basale communicatie is een must evenals het vermogen om een vertaalslag van de

oefenmethodes te maken, zodat ze toepasbaar zijn voor de doelgroep, die veelal te maken heeft met multiple pathologie, syndroomgerelateerde problematiek en een dysharmonisch ontwikkelingsprofiel. Hiervoor is creativiteit in het aanbieden van de oefenstof onvoorwaardelijk.

 

Wat is jullie doelstelling?

  • De fysiotherapeut onderzoekt, behandelt, begeleid mensen met een verstandelijke handicap met een hulpvraag, met als doel activiteiten en vaardigheden op het gebied van het bewegend functioneren uit te breiden om deelname aan sociaal- maatschappelijke processen te bevorderen (participatie).
  • De fysiotherapeut geeft voorlichting en advisering aan cliënten en het cliëntsysteem.

-         De fysiotherapeut verleent in samenhang met andere disciplines fysiotherapeutische zorg als onderdeel van specialistische behandelingen en preventie.

-         De fysiotherapeut geeft duidelijke, gerichte en nauwkeurige aanwijzingen en richtlijnen aan ouders, verzorgend/begeleidend personeel, en aan bewegingsagoog in het kader van behandelondersteuning fysiotherapie.

-         Fysiotherapeutische zorgverlening vindt daar plaats waar het beste aan de hulpvraag gewerkt kan worden, zoals in de oefenzaal, de woning, op de dagbesteding, school, het werk en thuis.

-         Zoveel mogelijk worden de interventies geïntegreerd in het dagelijks leven.

-         De fysiotherapeut richt zich in samenwerking met collega’s op de verbetering en borging van kwaliteit binnen de eigen organisatie. Hij initieert en participeert in inhoudelijk overleg over werkwijzen, kwaliteit van de hulp-/dienstverlening en innovatieve activiteiten.

-         De specifieke ervaringsdeskundigheid in de omgang met verstandelijk gehandicapten maakt dat fysiotherapeuten van Amarant ook ingezet kunnen worden voor cliënten die vanwege de aard van de aandoening in de eerste lijn behandeld zouden kunnen worden maar juist door de aard van de bijkomende problematiek niet standaard benaderd kunnen worden.

-         In verband met de complexe/multiple problematiek zullen er meestal chronische interventies nodig zijn. De frequentie van directe behandeltijd wordt echter zo laag mogelijk gehouden (zoveel mogelijk integreren in het dagelijks leven) en de duur van de fysiotherapeutische interventie zo kort mogelijk.

-         Zoveel mogelijk worden de interventies geïntegreerd in het dagelijks leven.

 

Wat voor soort hulp biedt een fysiotherapeut?

  • De fysiotherapeut ontvangt meestal een verwijzing, op basis van een ruime indicatie voor een fysiotherapeutische handeling, van een behandelend arts, van verwijzers van buiten Amarant of vanuit het multidisciplinaire teamoverleg. De fysiotherapeutische verwijzing wordt gegeven ten aanzien van cliënten met problemen in functies en anatomische eigenschappen, activiteiten en participatie van het bewegend functioneren. Het bewegend functioneren wordt gezien in termen van houding, verplaatsen, uitvoeren van intentionele handelingen, als vorm van expressief en communicatief handelen en als uiting van menselijk gedrag.
  • De fysiotherapeut beoordeelt na hulpvraagverduidelijking, (hetro)anamnese, screening, observatie en/of fysiotherapeutisch onderzoek (inclusief dossier onderzoek) of de problematiek een indicatie is voor fysiotherapeutische interventie. (De fysiotherapeut beoordeelt het gezondheidsprobleem van de cliënt aan de hand van termen uit de ICF).
  • Indien fysiotherapeutische interventie noodzakelijk is stelt de fysiotherapeut aan de hand van de fysiotherapeutische diagnose het behandelplan op. Het behandelplan is (meestal) een geïntegreerd behandelplan, waarin interdisciplinaire samenwerking belangrijk is voor het formuleren van de doelen die voortvloeien uit het behandelplan.
  • De fysiotherapeut voert het fysiotherapeutisch behandelplan uit waarbij diverse therapievarianten (soort verrichting) kunnen worden toegepast. De keuze voor verrichtingen maakt hij op basis van klinische expertise en de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de cliënt. Het behandelplan wordt uitgevoerd op basis van evidence base dan wel best practice behandelmethodes. De cliënt wordt op systematische en methodische wijze behandelt.

Naast individuele behandelingen worden ook behandelingen in groepsverband verzorgd, waarin gerichte aandacht is voor de individuele problematiek. Bij het behandelingsplan wordt rekening gehouden met behandelbare componenten, concrete behandeldoelen die meetbaar zijn (SMART)

  • De fysiotherapeut plant de eigen werkzaamheden door prioriteiten vast te stellen ten aanzien van frequentie en behandelduur. Hij stemt de planning af met collega’s/groepsleiding binnen de afdeling/groep en houdt voor zover mogelijk rekening met de dagindeling van de cliënten.
  • De fysiotherapeut toetst tussentijds de resultaten van de behandeling en evalueert deze op vastgestelde momenten. Hij stelt zonodig de behandeling bij en brengt de verwijzer op de hoogte van het behandelingsverloop en van de evaluatie.
  • Mogelijke interventies kunnen, naast het behandelen in oefenen van functies en vaardigheden, manuele verrichtingen en/of fysiotherapie in engere zin, ook zijn: niet behandelen, algemeen of specifiek vervolgonderzoek, door of terug verwijzen, periodieke screening of eenmalige screening, begeleiden, instrueren, voorlichten of adviseren van de cliënt en/of het cliëntsysteem, voorzien in een hulpmiddel.
  • De fysiotherapeut levert, indien nodig, een bijdrage aan het persoonlijk plan.
  • De fysiotherapeut legt voor iedere cliënt die in behandeling is een patiëntendossier aan en houdt deze bij.
  • De fysiotherapeut levert een bijdrage aan preventie en zorgt voor beleid op verschillende gebieden, zoals het eten en drinken, decubitus, fysieke belasting en houdingsmanagement.
  • De fysiotherapeut organiseert of is betrokken bij revalidatie- en schoenenspreekuur
  • De fysiotherapeut geeft cursussen als tilcursus, massagecursus, voorlichtingen als decubitus, preventie en haptonomie bij het omgaan met dementerende cliënten.
  • De fysiotherapeut draagt zorg voor materiaalbeheer, zoals orthopedische hulpmiddelen, looprekken, enz. en de begroting.
  • De fysiotherapeut houdt zijn vak bij onder andere door scholing, literatuur, kwaliteitsbeleid,
  • beroepsvereniging KNGF, NVFK, NVFG, FVG (Nederlandse vereniging van Fysiotherapie voor Verstandelijk Gehandicapten), NGBZ, VSD (Vereniging Shantalamassage Docenten) enz. Mogelijk komt er een verbijzondering voor fysiotherapie bij verstandelijk gehandicapten. Op basis van specifieke scholing zijn er fysiotherapeuten met een verdieping van kennis onder andere rondom kinderen, ouderen, haptonomie, NDT, sensorische integratie, enzovoort.

 

Met welke doelgroepen komt een fysiotherapeut in aanraking?

De fysiotherapie is er voor iedereen binnen Amarant, bij wie fysiotherapie nodig om de ondersteuningsvragen uit het persoonlijk plan te kunnen beantwoorden.

 

Wat zijn de beperkingen van een fysiotherapeut?

Door soms moeilijk hanteerbare cliënten gaat er materiaal kapot. Ook is het soms moeilijk om toepasselijke therapie te vinden voor de cliënt.