Sociale kaart AC de Cirkel
logopedie amarant

Wat is de visie van de logopedie binnen Amarant?Logopedie

Algemeen omvat het vakgebied logopedie de aandachtsgebieden stem, spraak, taal en gehoor.

Logopedie binnen de zorg voor verstandelijk gehandicapten hanteert een andere indeling, nl. de aandachtsgebieden communicatie, gehoor en eten/drinken.

Het zorgaanbod van de logopedie binnen Amarant sluit hier op aan. De mate en aard van de inzet is afhankelijk van onder andere leeftijd, ontwikkelingsniveau en (bijkomende) problematieken en stoornissen, bijvoorbeeld autisme en syndroom van Down.

Hierbij wordt steeds uitgegaan van de individuele hulpvraag van elke cliënt, waarop een passend zorgaanbod geboden wordt. Aan dit zorgaanbod wordt zowel direct cliëntgebonden inhoud gegeven, als indirect, gericht op de leefomgeving van de cliënt.

 

Wat is jullie doelstelling?

Een logopedist biedt de cliënt mogelijkheden een optimale wijze van uitboeren van dagelijkse activiteiten te bereiken in de eigen omgeving, waarbij het concrete, voor de cliënt betekenisvolle handelen onderwerp is van therapie. Hierbij wordt ook de begeleiding ondersteunt.

 

Wat voor soort bieden jullie?

De logopedist houdt zich bezig op drie gebieden:

  • Communicatie

De logopedist signaleert, diagnosticeert en behandelt cliënten met problemen op het gebied van communicatie. Hierbij wordt steeds uitgegaan van de individuele hulpvraag van elke cliënt, waarop een passend zorgaanbod geboden wordt.

 

  • Gehoor

Slechthorendheid verstoort het spraakverstaan, de ruimtelijke oriëntatie en de sociale betrokkenheid. De communicatie en de communicatieve ontwikkeling worden door de slechthorendheid negatief beïnvloed. Mensen met een verstandelijke beperking hebben bovendien minder mogelijkheden om de effecten van de slechthorendheid te compenseren. Uit onderzoek blijkt dat slechthorendheid vaker voorkomt bij mensen met een verstandelijke beperking.

De totale zorg rondom slechthorendheid vereist een team van deskundigen, ieder heeft daarbij zijn eigen specifieke taak. Tot dit team behoren de arts, de logopedist, de KNO arts, de audioloog, de audicien, familie en de persoonlijke begeleiding van de cliënt. Hiertoe onderhoudt Amarant een intensief contact de Audiologische Centra in de regio. De logopedist begeleidt de directe sociale omgeving van de hoortoesteldragers.

 

  • Eten/drinken

Eten en drinken is een basisbehoefte van ieder mens. Juist omdat een deel van de cliënten afhankelijk is van anderen om in deze basisbehoefte te voorzien maakt een goede advisering, begeleiding en behandeling rondom eet- en drinkproblemen deel uit van het standaardzorgpakket dat Amarant biedt.

De logopedist is een specialist in het mondgebied en daarom de aangewezen persoon om problemen op het gebied van eten en drinken te signaleren, diagnosticeren en behandelen.

 

 

Met welke doelgroepen komt een logopedist in aanraking?

De bewegingsagoog verleent zorg aan alle cliënten (intern op amarant) met een gerichte zorgvraag op het gebied van communicatie, gehoor, eten/drinken (samen met orthopedagoog of persoonlijk begeleider vastgesteld).

 

Wat zijn jullie beperkingen?

Door de slechthorendheid van cliënten is het erg moeilijk om aan de communicatie te werken.