Wat is de visie van de muziektherapeut binnen Amarant?
De muziektherapeuten worden binnen Amarant breed ingezet. Zij verlenen diensten binnen alle leefgebieden van de cliënt.
De muziektherapeuten bij Amarant geven therapie aan en begeleiden individuele cliënten en groepen cliënten. De muziektherapeuten coachen en adviseren medewerkers van Amarant en andere betrokkenen bij de cliënt bij het opzetten en uitvoeren van muziekactiviteiten en bij het algemeen gebruik van muziek in het dagprogramma van cliënten.
Wat is jullie doelstelling?
Wat voor soort biedt een muziektherapeut?
Muziek als doel
Activiteiten op het gebied van het leren bespelen van een muziekinstrument, het zingen in een koor, het meedoen in een drumband, eventueel dansen of alleen al het bijwonen van dergelijke activiteiten kunnen veel plezier en voldoening schenken. Muziek is dan een doel op zich.
Muziek als middel
Op grond van één of meerdere ondersteuningsvragen die uit het Persoonlijk Plan Wonen of Persoonlijk Plan Dagbesteding voortkomen, kan muziektherapie aangevraagd worden.
De therapeut zal vervolgens ondersteuningsvraaggerichte oefeningen aanbieden waarbij hij werkt met:
Met welke doelgroepen komt een muziektherapeut in aanraking?
Cliënten
De doelgroep cliënten is breed. Voor alle cliënten van Amarant kan muziektherapie op een bepaald moment geïndiceerd zijn. Doelgroepen waarmee de muziektherapeuten werken zijn: kinderen met een ontwikkelingsachterstand, vastgelopen mensen met gedragsproblemen, ouderwordende mensen en mensen van alle leeftijden met psychiatrische problematiek naast hun verstandelijke beperking.
Medewerkers en andere betrokkenen bij de cliënt
Activiteitenbegeleidsters, andere medewerkers en betrokkenen bij de cliënt zijn doelgroep van de muziektherapeut wat coaching en advisering betreft. Activiteitenbegeleidsters worden door de muziektherapeut gecoacht bij het opzetten, uitvoeren en evalueren van muziekactiviteiten. Ook andere medewerkers en betrokkenen bij de cliënt kunnen aan de muziektherapeut advies vragen over het gebruik van muzikale middelen in het dagelijkse contact met de cliënt.
Wat zijn de beperkingen van een muziektherapeut?
Bij mensen zonder gezichtsuitdrukking is het erg moeilijk uitvinden of de therapie aanslaat.